12 wow-oplevelser i Danmark, der skal på din bucketliste nu
Hvor godt kender du egentlig dit eget hjemland? Måske du har set Eiffeltårnet i Paris og Operahuset i Sydney, men hvad med Møns Klint, Skovtårnet og en UNESCO-anerkendt natur? Nok er vi en miniputnation, men store oplevelser og eventyr kan vi sagtens diske op med i det sydsjællandske sommerland.
Her er 12 ting, du skal nå at se og opleve, inden sommeren er omme:
#1 Se landets højeste klint
Møns Klint er og bliver et af Danmarks smukkeste naturfænomener. Den lysende kridtskrænt rager hele 128 meter i vejret og for at komme fra top til bund og op igen, skal man forcere intet mindre end 497 trappetrin. Ned- og opstigningen går forbi krogede træstammer formet af vind og vejr, og i horisonten kan du være heldig at spotte en vandrefalk. Møns Klint ligger i et unikt naturområde med sit helt eget mikroklima. Her finder man både naturskov, sjældne orkidéer og et rigt dyreliv.
#2 Gå til tops i et arkitektonisk mesterværk
I København har de Rundetårn. I Aarhus har de AROS. Og på Sydsjælland har vi Skovtårnet - Camp Adventure. En arkitektonisk perle placeret dybt inde i en skov, som er blevet et af Danmarks mest genkendelige vartegn. Det spiralformede tårn strækker sig højt over trækronernes top og giver et blændende 360 graders udsyn over det grønne landskab. Skovtårnet har været indstillet til og vundet flere internationale arkitekturpriser. Vejen til Skovtårnet går via en tre kilometer lang hævet gangsti, som snor sig om bøgetræerne og leder over skovbundens små bække.
Foto:Mads Tolstrup
#3 Oplev en UNESCO-attraktion
Tyrannosaurus Rex’er så store som busser og forvoksede øgler med kæmpemæssige vingefang. For 66 mio. år siden så verden markant anderledes ud – altså lige indtil den skæbnesvangre dag, hvor et gigantisk meteornedslag tilintetgjorde halvdelen af alt liv på Jorden. Af alle steder på denne kolossale planet er Stevns Klint nemlig det bedste sted at se sporene fra den mægtige asteroide, og det har givet klinten en plads på UNESCOS eftertragtede Verdensarvsliste. Oplev Stevns Klint på helt tæt hold på en guidet historisk og kulinarisk vandring med Klintetours, eller få jer en fuldstændig unik udsigt fra Højerup gl. kirke, der blev bygget lige på klintekanten. Rejs tilbage i tiden på det interaktive oplevelsescenter Stevns Klint Experience, hvor I lærer hele den utrolige historie om klintens tilbliven.
Foto:Mads Tolstrup
#4 Udforsk et eventyrslot på en øde ø
Det er fortryllende at rulle ned ad den lange kirsebærallé, krydse den lille stenbro, der forbinder ø-perlen Gavnø med fastlandet, og se det gamle, gule eventyrslot åbenbare sig forude. Gavnø Slot er en ældre dame med mere end 600 år på bagen, der ligger helt afsides i Karrebæk Fjord. Gavnø Slot har i år bygget seks nye trætopbaner, hvor hele familien kan boltre sig på svævebaner og klatrenet, mens historie- og kulturinteresserede kan gå på opdagelse i Nordens største private malerisamling.
Foto:Mads Schmidt Rasmussen
#5 Besøg Danmarks største økologiske vingård
25.000 vinstokke, lokal hæder og internationale priser er bare noget af det, Vesterhave Vingaard kan bryste sig af. Det var næsten utænkeligt, at nogen ville forsøge at dyrke rødvinsdruer i Danmark, for det ’kunne man jo ikke’. Men med snilde og italiensk inspiration, voksede markerne hurtigt, og vinen blev anerkendt rundt omkring i Europa. Gå langs de mange tusind vinstokke og bliv transporteret til syden, mens du skuer udover havet – enten guidet af vinbonden Jesper Rye Jensen eller med en audioguide i ørerne. Smag selv på vinen og find ud af, præcis hvorfor anmelderne blandt andet er vilde med den danskproducerede amarone.
#6 Dyk ned i den historiske undergrund
Under Den Kolde Krig var Koldkrigsmuseum Stevnsfort hele Danmarks og NATOs forsvarsværn fra øst. Et atomsikkert militæranlæg på halvøen Stevns i forreste frontlinje ud til Østersøen, hvorfra man kunne holde et vågent øje med fjenden. Fortet er dybt begravet i Stevns Klint med kilometerlange underjordiske gange og havde missiler klar på landjorden til affyring, hvis det blev nødvendigt. Det kom heldigvis aldrig så vidt. Men fortet var døgnbemandet i 40 år. I dag er anlægget omdannet til museum, så besøgende ved selvsyn kan se, hvordan soldaterne dengang boede og arbejdede – og blive klogere på nogle af datidens største spionagesager.
Foto:Frame & Work
#7 Vågn op ved søbredden
Midt i en Østmønsk skov, kun et par kilometer væk fra Møns Klint, finder du Huno sø, som lægger navn til det luksuriøse naturhotel Villa Huno. Her får du det bedste af begge verdener, når den urørte naturs idyl møder de lyse luksusværelser med altan og udsigt over den fortryllende skovsø. På stueetagen finder du terrassen og den tilhørende restaurant, som serverer alle de bedste retter med råvarer fra egnen og kød fra det nærliggende Klintholm Gods.
Foto:Richard Clark
#8 Bliv naturekspert
Lige ved siden af Møns Klint finder du GeoCenter Møns Klint, hvor du i den nye biodiversitetsudstilling kan lære alt om den fuldstændig enestående og UNESCO-anerkendte natur, der er på Møn. I udstillingen ser du blandt andet en tre meter høj orkide, og du lærer om den skrøbelige balance, som naturen hænger i, og hvordan du kan være med til at holde naturen sund og rask. I de øvrige udstillinger rejser du hele vejen tilbage til dengang, forhistoriske monstre regerede – længe før Møns Klint blev formet. Du bliver ekspert på nutidens natur og Danmarks fødsel på en måde, du ikke kan læse dig frem til.
Foto:Egon Gade
#9 Besøg en azurblå lagune
Fiji eller Faxe? Man bliver helt i tvivl, når man spejder ud over de smukke turkisgrønne søer i Faxe Kalkbrud. For mange millioner år siden var kalkbruddet et sprællevende koralrev, og gennem tiden er der fundet mange spektakulære fossiler lige netop her. Man kan lære meget mere om det præhistoriske tropehav og låne udstyr til at grave fossiler op hos Geomuseum Faxe. De kyndige guider viser alle de bedste steder at finde søpindsvin, vættelys og meget mere. Der er også mange gode muligheder for at knipse billeder af de azurblå søer og gå rundt i kalkbruddet. Selvom det er fristende at hoppe en tur i det svalende vand, skal man dog undlade det. Vandet er nemlig basisk og kan give udslæt. Til gengæld kan du få en naturoplevelse udover det sædvanlige.
Foto:Frame & Work
#10 Unikke udstillinger og dansk designkultur
Holmegaard Værk er Danmarks første, største og sidste glasværk, og det er her, at ikoniske stykker glas som Provence-skålen, Lotus-stagen og Blixen-vasen er udtænkt, formet og født. I 2008 blev Holmegård Glasværk dog forladt, da finanskrisen ramte. Dengang tog de to værter fra Nul Stjerner, Jan Elhøj og Morten Kirckhoff på opdagelse i glasværket og fotograferede de kolde glasovne og rodede skriveborde. I år udstiller de både billeder fra det gamle Holmegaard Glasværk og mange andre unikke og dystre destinationer fra hele verdenen i udstillingen ’FORLADT’. I den permanente udstilling, kan du opleve over 42.000 stykker glaskunst i verdensklasse samlet ét sted, og du kan også se glaspustere i aktion skabe nye, flotte designvaser og glas.
Foto:Mads Tolstrup
#11 Tag forbi en af Danmarks mest idylliske havnebyer
Den gamle havneby Præstø er en perle, som ligger helt ud til Præstø Fjord. Byen byder på hyggelige stunder nede ved marinaen, afkølende badeture og sejlture på fjorden. Tag forbi Eventurbåde og snup en tur rundt på vandet og se den smukke natur, eller gå tur i de charmerende og eventyrlige gamle gader. Hvis sulten melder sig, kan du i Præstø nyde alt fra lækker cafémad til en tur på en michelin-restaurant.
#12 Tag i kunsthal på den gamle herregård
På Rønnebæksholm kan du gå på opdagelse i de aktuelle udstillinger, der er en del af de unikke årsprogram ’HEST’, hvor hesten som begreb, dens historiske betydning og kultursymbol bliver udfoldet gennem blandt andet installationer, malerier og performances. I haven finder du flere levende kunstværker, såsom ‘Hestefeltet’ fuld af urter og en kompostskulptur til gavn for biodiversiteten i området. Tag en tur forbi den berømte digterpavillon, som Marie Toft fik opført til sin mand N.F.S Grundtvig i årene 1852-1854. Rønnebæksholms historie kan spores helt tilbage til 1321, tilhørende stald og kæmpestor idyllisk have, er noget af et vidunder. Kunsthallen er indhyllet i mysterier, myter og historier fra de mange kunstnere og digtere, som har haft deres daglige gang på gården, og mange har sat deres spor.
Få meget mere inspiration til storslåede oplevelser på Sydsjælland & Møn her.