Tag på SUP-tur langs Stevns Klint og se Stevnsfortet fra søsiden
Turen begynder på stranden i Rødvig, og du skal ikke mange paddeltag mod øst, før du passerer havnemundingen, og Stevns Klint lyser op i horisonten. Snart passerer du Rødvigs vartegn, flinteovnen, der står som et minde om produktionen af flintmel.
Paddeltag for paddeltag kommer du tættere på den hvide klint, der rejser sig brat af Østersøens klare vand. Aflejringer af flintesten ses tydeligt som striber i klinten, og padler du tættere på, kan du måske lokalisere den 5-10 cm brede stribe såkaldt fiskeler, som adskiller kridt og kalk i klinten. Fiskeleret er resultat af et gigantisk meteornedslag, der for 66 millioner år siden udryddede dinosaurerne, ja, faktisk gik halvdelen af alt liv på jorden til grunde. Fiskeleret ses tydeligere i Stevns Klint end noget andet sted på jorden, og det er det, som har fået UNESCO til at udpege Stevns Klint til verdensarv. På SUP-board har du mulighed for at komme helt tæt på.
Gør dig også den tjeneste at se ned – vandet her er på gode dag klart, som var du i Caribien – og man kan sagtens se havbunden 4-5-6 meter under boardet.
Gør holdt ved Boesdal Kalkbrud
Efter et par kilometer har du rundet den første pynt og kan lægge til på stranden neden for Boesdal Kalkbrud. Her blev der brudt kalk fra 1920’erne og frem til 1978. Det er et af de få steder langs klinten, hvor man kan komme i land fra søsiden og komme op på toppen af klinten. Inde i kalkbruddet ligger en imponerende pyramide, som blev brugt til opbevaring af den knuste kalk. Brug pausen på at gå på opdagelse i besøgscenteret (åbner efteråret 2022) eller køb en forfriskning hos Boesdals Is og cafe.
Tilbage på boardet går turen nu videre mod nordøst langs klinten og ud mod åbent hav. Her fornemmer man naturens kræfter, når dønningerne slår ind mod den stejle klint. Kommer vinden fra sydøst, bør du overveje, om evnerne på boardet rækker til at padle på åbent hav. Er det stille vejr, kan du her virkelig få en oplevelse af at være tæt på elementerne og langt fra civilisationen med den stejle klint på den ene side og åbent hav på den anden.
Frømænd fra Øst
På turen videre er der ikke mulighed for at komme i land mange steder. Men hold godt øje! Der, gemt i klinten, er der pludselig en lille anløbsbro. Her ligger Stevnsfortet, en af Danmark og NATOs vigtigste positioner under Den Kolde Krig. Fortet blev hugget ind i klinten i starten af 1950’erne og beskyttede indsejlingen til Øresund. I tilfælde af at Den Kolde Krig blev varm, kunne fjendtlige fartøjer beskydes fra to store kanoner på klinten. I fredstid overvågedes al skibstrafik fra det underjordiske fort. I dag er Stevnsfortet museum, og ankommer du fra land, kan du komme på guidet tur i de underjordiske gange.
Kommer du fra søsiden, må du nøjes med at lægge til ved anløbsbroen og gøre rast – og måske overrasker du en museumsgæst, som har bevæget sig gennem fortets gange og ned til anløbsbroen. Under Den Kolde Krig blev de udstationerede soldater på fortet også overraskede, dengang nogen – formentlig frømænd fra Østblokken - i ly af natten satte en flaske polsk vodka på broen. Måske for lige at demonstrere, at de udmærket vidste, hvad klinten gemte.
Det er fristende at fortsætte mod nordøst langs klinten, op til Stevns Fyr og videre til Højerup Kirke – men vær opmærksom på, at det er en krævende tur, som er bedst at gøre i selskab med erfarne og lokalkendte padlere. Kræfterne skal også række til turen tilbage til Rødvig, det tager en lille time, afhængig af vind og vejr.
Praktiske oplysninger
Længde: 6-6,5 km tur/retur
Sværhedsgrad: Middel – svær
Varighed: 1½-2½ timer + pauser
Vær opmærksom på:
- Vind og vejr. Stevns Klint er storslået, men farvandet ved klinten kan være lumskt. Dønninger og bølger fra Østersøen kan blive ganske store, og der kan også være en del strøm. Ved vestenvind skal man være opmærksom på, at man har vinden i ryggen på udturen, så gem lidt på kræfterne til hjemturen i modvind. Ved vestenvind skal man også være opmærksom på, at man ikke driver for langt væk fra kysten.
- Sejlrenden. Se dig godt for og kryds lige over sejlrenden ved havnemundingen i Rødvig.
- Landsgangsforhold. Der er begrænsede mulighed for at komme i land langs Stevns Klint. Ved Boesdal Kalkbrud kan man lægge til på stenstranden og komme op på klinten, og neden for Stevns Fortet er der en anløbsbro, man kan lægge til ved.
- Mobildækning. Ikke alle steder langs klinten er der mobildækning, så husk at tjekke vejrudsigten, inden du tager afsted.
- Guidede ture: Limelight Watersports tilbyder guidede ture til Stevns Klint for alle niveauer.
Medbring:
- Klæd dig på efter vandtemperaturen, man bliver hurtigt kølet ned af vand og vind, selv når solen skinner. Hav gerne våddragt på.
- Mobiltelefon i vandtæt pose
- Svømmevest (på kroppen)
- Solcreme
- Vand og snacks