Fossil - vættelys

Gå på fossiljagt!

Foto: Christian Lindgren

Tag på fossiljagt i Sydsjælland & Møns enorme kridtlag og find flere millioner år gamle levn fra fortiden. 

Forstenet historie på Møns Klint

For ca. 70 millioner år siden levede der blæksprutter, søpindsvin, muslinger, alger og mange andre dyr omkring Møns Klint, der med tiden blev indlejret i klintens kridt. Mange af arterne er nu uddøde, men du kan stadig være heldig at finde forsteninger af dem i den kalkholdige undergrund - fx vættelys, som er en del af rygskjoldet fra en blæksprutte, og søpindsvin. 

Husk dog på, at du ikke må bruge hakke eller andet værktøj, når du går på fossiljagt på Møns Klint, så det er altså udelukkende allerede synlige fund, du må samle op. 

Geocenter Møns Klint afholder guidede fossiljagter, som gennemføres dagligt i højsæsonen m.v. Se moensklin.dk for yderligere informationer.  

Man må gerne beholde, hvad man finder. Er du i tvivl om hvad du har fundet, er du velkommen til at kontakte GeoCenter Møns Klints naturvejledere, som du kan spørge efter i receptionen. 

Foto:VisitSydsjælland-Møn

Find skatte på Stevns Klint

Stevns Klint var for omkring 65 millioner år siden dækket af hav, ligesom det meste af Nordeuropa var det. Derfor kan vi i dag være heldige at finde fossiler i kridtet og kalken, som stammer fra dengang. Det er blandt andet muligt at finde fossile rester af snegle, søpindsvin og søstjerner, men også hajer og blæksprutter levede i vandende, og derfor er det også muligt at finde levn fra disse. 

Mellem skrivekridt og kalk findes fiskeleret - et tyndt gråt lerlag. Fiskeleret vidner om den katestrofe, som ramte hele Jorden og udslettede langt over halvdelen af datidens dyre- og planteliv - heriblandt dinosaurerne.

Du må ikke bruge hakke eller andre værktøjer, når du går på fossiljagt på Stevns Klint, så derfor er det udelukkende allerede synlige fund, du må samle op. 

Foto:VisitSydsjælland-Møn

På fossiljagt i Faxe Kalkbrud

Gå på opdagelse i Faxe Kalkbrud - et stykke Danmarkshistorie, som har haft stor betydning i mange millioner år. 
Kalkbruddet er bunden af et hav der eksisterede for 63 millioner år siden. Det gør at man i dag kan finde levn fra krokodiller, kæmpe hajer og andre eksotiske dyr, der levede på den tid. I dag er kalkbruddet meget populært blandt børnefamilier, der vil på fossiljagt. 

Hos Geomuseum Faxe kan man selv leje hammer og mejsel eller tage på en af museets arrangerede guidede fossiljagter. 

 

Feriepiloter i Faxe Kalkbrud

Foto:Mads Tolstrup

Holtug Kridtbrud

Holtug Kridtbrud fungerede indtil 1972 brugt som aktivt kalk- og kridtbrud, mens det nu er et beskyttet "Natura 2000-område". Du kan gå på opdagelse i området  og finde fredede og sjældne planter samt padder og krybdyr. Kridtbruddet er også en god sted at finde fossiler og forsteninger.

Husk: Fossiler er levn fra forhistorien og det er vigtigt, at I begiver jer ud i fossiljagten med respekt og forståelse for retningslinjerne for, hvad I må samle ind og tage med hjem. Læs mere her