Rundspørge i turisterhvervet: Sådan har sommersæsonen 2024 været

24.9.2024
Forfatter: Simone Brandt Hald
Foto: Mads Tolstrup

Den våde forsommer har givet udfordringer, men varmen vendte tilbage og gjorde sensommeren til en travl måned set gennem turistbranchens briller. Bliv klogere på sommerens turiststrømme og -tendenser på Sydsjælland og Møn her.

Flere autocampister i destinationen, rift om feriehytter, overraskende mange belgiske turister, en våd forsommer og en august måned, der gav forsommeren baghjul.

Sådan lyder et par af de meldinger, der tikker ind fra turisterhvervet på Sydsjælland & Møn, i kølvandet på årets sommersæson.

På Hotel Kirstine i Næstved har Henrik Green svært ved at få armene ned over de grønne tal på bundlinjen.

”Vores sommersæson er forløbet over al forventning. Sidste års sommersæson var den bedste nogensinde, og den slår vi i år,” siger han.

I Rødvig Ferieby på Stevns har belægningsprocenten ligget på 97 pct. i højsæsonen, så her er det også gået fint med at fylde hytter og sengepladser. Denne sommer har lignet de to foregående til forveksling. Tidligere på året opkøbte de to ejere Claus og Mette Høgenhaug nabopladsen Rødvig Camping og udvidede Feriebyen med en campingplads.

”Denne sommer har vi set en stigning i antallet af autocampister. Vi har haft et par hundrede på besøg om måneden, så det er et segment, vi kommer til at satse mere på fremover. Bl.a. kommer vi til at have helårsåbent på campingpladsen, og så opgraderer vi pladsen for at imødekomme deres behov bedre. Vi laver faste underlag, så autocamperne ikke kan sidde fast i vådt græs,” fortæller Claus Høgenhaug om nogle af de indsigter, første sæson som campingpladsejer har kastet af sig.

Hos De Hvide Svaner Camping i Karrebæksminde har man oplevet en lille stigning på 5 pct. i antallet af bookinger, men det, lejrchef Ole Mørkeberg hæfter sig særligt ved, er, at der er betydeligt flere overnatningsdage. Gæsterne tager ganske enkelt flere sammenhængende dage på pladsen. Ifølge Ole Mørkeberg kan det faktum nok især tilskrives De Hvide Svaner Campings nye, lækre feriehytter, og de bliver lynhurtigt udsolgt.

”Der er ingen tvivl om, at vi skal have bygget flere feriehytter, for de er vores største aktiv lige nu. Turisterne er blevet mere kræsne. De vil have eget bad og toilet, stor komfort og opvarmet pool. Men feriehytterne er også mindre følsomme over for ustadigt sommervejr end campingpladsen – her har du tag over hovedet, døre og vinduer, så vind og vejr er ikke på samme måde en udfordring,” forklarer Ole Mørkeberg.

De Hvide Svaner Camping opførte i 2023 14 nye feriehytter, og inden sæson 2025 går i luften, tilføjer de yderligere tre hytter til samlingen. I alt er der til den tid totalt set 27 hytter på pladsen.

Feriepiloter BonBon-Land

Foto:Mads Tolstrup

Belgisk fremmarch – svensk tilbagetog

Når det kommer til de udenlandske gæster, tegner rundspørgen blandt nogle af Sydsjælland og Møns største overnatningssteder og attraktioner et broget billede.

Camp Møns Klint, der har fortrinsvis flest udenlandske turister, har oplevet en stigning i antallet af gæster. Denne sommer har de hver aften måttet afvise såkaldte ’walk-ins’ uden pladsreservation.

"Sommersæsonen har været utrolig travl på Camp Møns Klint. Hvis vi havde haft flere pladser, kunne vi have solgt dem alle dage. Vi har været fuldt bookede hele sommeren, og det samme gælder for vores hotel Villa Huno. Der er ikke to sammenhængende dage tilgængelige for overnatning frem til november, da alle værelser er booket," siger Aase Skov, der er direktør for Klintholm Gods turisme, som står bag Camp Møns Klint.

De udenlandske turister har også fundet vej til Konference & Hotel Klinten på Stevns denne sommer. Særligt tre kundegrupper er vokset betragteligt.

”I år er de udenlandske turister kommet væltende. Vi har oplevet en fordobling af både tyske, belgiske og schweiziske gæster. Tyskerne er vi så heldige altid at have mange af, men Belgien og Schweiz er helt nye markeder for os,” fortæller Claus Pedersen, direktør på Konference & Hotel Klinten.

Generelt er der meldinger om ekstraordinært mange belgiere i destinationen denne sommer. Kalvehave Labyrintpark og Camp Møns Klint har også været velbesøgt af belgiere.

Historien om svenskerne er en helt anden. I BonBon-Land er ca. 95 pct. af gæsterne danskere, men forlystelsesparken plejer også at have en del svenske turister igennem billetlugerne. De er blevet væk i år. Meldingen er den samme på Konference & Hotel Klinten, Hotel Kirstine og De Hvide Svaner Camping.

”Jeg har talt med Øresundsbroen, som kunne fortælle, at antallet af svenskere, der kører over broen til Danmark, er faldet markant de seneste to år. Det skyldes den svenske krone, som er historisk lav, og det er ganske enkelt for dyrt for dem at tage et smut til Danmark. Danskerne derimod har startet bilen i stort antal og kører lystigt den anden vej over broen for at få en masse for pengene,” siger Mette Frimodt Rasmussen, der er salgs- og marketingchef i BonBon-Land.

På campingpladsen De Hvide Svaner Camping er andelen af udenlandske turister totalt set halveret siden sidste sommer. I Kalvehave Labyrintpark registrerer man ikke gæsternes nationalitet, men her er sommerens samlede besøgstal faldet med 12 pct. sammenlignet med sidste sommer. Det skal dog siges, at 2023 var et ekstraordinært godt år i parken.

Foto:Mads Tolstrup

En sløj forsommer, men flot sensommer

Vejret spiller en afgørende rolle på den danske turistscene – og sådan har det også været i år. Den våde forsommer, som strakte sig halvvejs ind i juli måned, gav udfordringer med alt fra vådt underlag på flere campingpladser til myggesværme og last minute bookinger. På Konference & Hotel Klinten holdt direktør Claus Pedersen længe vejret.

”De udenlandske bookinger lod virkelig vente på sig i år. Vi skulle helt hen omkring 12. juli, før vi kunne ånde lettet op. De fleste hotelbookinger tikker ind ca. 48 timer før ankomst, og det gør, at man skal have ret meget is i maven i vores branche. At man ikke går i panik, sætter prisen ned og med det samme konkluderer, at det bliver en lortesæson. I midt juli blev alt vendt på hovedet, og august har været helt forrygende,” siger han og fortsætter:

”Generelt oplever vi, at turisthøjsæsonen starter og slutter senere. Hvis vi ville, kunne vi fylde hotellet med turister i august, men der starter konferencesæsonen op, og det er en vigtig indtægtskilde for os, så dem afvikler vi mange af. De to sæsoner overlapper mere og mere. Det betyder, at de første par uger af juli er ret sløje, mens august er travl.”

Netop sensommeren fremhæver flere aktører som et decideret comeback. I august måned har en del turistaktører indhentet det tabte i forsommeren. Det har afspejlet sig i både besøgs- og overnatningstal. Også i BonBon-Land, der er en særdeles vejrafhængig attraktion. Samlet set ender besøgstallet i forlystelsesparken med at få et godt nøk op.

Kunsthåndværksmuseet Holmegaard Værk er en indendørsattraktion, så for dem gælder den omvendte verden: De har generelt flere besøgende på regnvejrsdage end solskinsdage. Den våde sommer har resulteret i en stigning i besøgstallet på svimlende knap 60 pct.

De officielle overnatningstal fra Danmarks Statistik for den samlede sommer 2024 (juni-august) er endnu ikke offentliggjort.