3 topattraktioner i international klasse, der åbner i 2022
En verdensarvssensation, en europæisk Picasso-premiere og royale dramaer. Her er tre turistmagneter i superliga-kategorien, der vil få både danske og udenlandske gæster til at sætte kurs mod Sydsjælland i år.
#1 Unikt besøgscenter sætter Verdensarven i scene på Stevns
Det har været længe ventet, og i år sker det endelig: Stevns slår dørene op til Danmarks nye topattraktion – et splinternyt besøgscenter i mange-millioner-klassen ved UNESCO-attraktionen Stevns Klint.
Besøgscenteret ligger på en forhøjning i Boesdal Kalkbrud godt camoufleret af bevoksning og græstag med kig til det brusende hav, hvorfra man kan se Stevns Klint rejse sig mange meter over havets overflade. Det er det tynde lag fiskeler i klinten, der opstod som følge af et meteornedslag for hele 66 millioner år siden, som har givet klinten en plads på den eftertragtede verdensarvsliste. Leret fortæller nemlig historien om Jordens dramatiske fortid, hvor halvdelen af alt liv med et trylleslag blev udslettet, også de mægtige dinosaurer.
Den skæbnesvangre tid før, under og efter katastrofen bliver omdrejningspunktet for en interaktiv udstilling inde i museet, som vil tryllebinde både børn og voksne. Derudover er et mange tons tungt stykke klint blevet hejst ind i museet, så man ved selvsyn kan se det unikke lag fiskeler, der kan give os bare nogle af svarene på, hvordan livet på Jorden har formet sig gennem millioner af år.
Stevns Klint Besøgscenter får desuden en lækker bistro med panoramaudsigt og fokus på lokale råvarer samt en velassorteret museumsshop med kunsthåndværk fra Stevns og omegn. Også udearealerne har det nye Verdensarvscenter store planer for. Blandt andet skal musikfestivalen Urklang afholdes i den store pyramide, som allerede ligger på grunden og har en fantastisk akustik. Men også motorløb, sportskonkurrencer og andre events er i støbeskeen.
Forventningen er, at et besøgscenter af denne kaliber vil rykke Stevns ind i en helt ny liga i turismesammenhæng og få de udenlandske turister til at strømme til.
Stevns Klint Besøgscenter forventer at åbne i anden halvdel af 2022.
Foto:Tinker Imagineers
#2 Verdensberømt kunstners værker udstilles i Sjællands nye kulturhovedstad
Picasso kommer til Næstved – nærmere bestemt til kulturhøjborgen Holmegaard Værk.
Det er første gang nogensinde, at den amerikanske samling Rosenbaum Collection med den verdensberømte kunstners farverige keramik udstilles i Europa. Og det er altså ikke hr. hvem som helst, Holmegaard Værk har fået på krogen. Pablo Picasso var nemlig ikke blot en af det 20. århundredes største malere og en af stilskaberne inden for moderne kunst. Han var også en talentfuld keramiker og nåede gennem årene at skabe flere end 4.000 stykker keramik. Man fristes til at kalde ham kunstverdenens Ronaldo.
Picasso var fascineret af temaer som dyr, oldtidens Grækenland, kvinder og tyrefægtning. Gennem en række danske kulturpersonligheder udfolder Holmegaard Værk Picassos temaer og anskuer dem ud fra bl.a. kunstnerens, musikerens og kunsthistorikerens perspektiv.
Siden åbningen i 2020 har Holmegaard Væk gjort sig bemærket på den danske kulturscene, bl.a. rummer museet en af Nordens største samlinger af glas og keramik. Men Picasso-udstillingen sætter en fed streg under, at Holmegaard Værk har internationalt format, og at stor kunst ikke kun er at finde storbyerne.
Udstillingen er et must visit for alle, der har bare den mindste interesse for kunst og kultur. Holmegaard Værk bliver ikke til at komme udenom i 2022.
Oplev udstillingen ’Picasso – En hyldest til keramikken’ fra den 6. maj-23. oktober 2022 på Holmegaard Værk.
#3 Kulturdarling sætter spot på datidens dronninger
Jim Lyngvild er en mand med mange talenter. I 2021 tog han kegler, da han skabte udstillingen ’SOLO’ på Holmegaard Værk med et overflødighedshorn af mundblæste glas, pompøse kjoler, skulpturer, og som kronen på værket: En tre meter høj buste af H.M. Dronning Margrethe.
Det succesfulde samarbejde mellem designeren og Museum Sydøstdanmark fortsætter i 2022, når Lyngvild skal vække Middelalderen til live på Danmarks Borgcenter, hvor man kan se ruinerne af landets største kongeborg og Nordens bedst bevarede middelaldertårn Gåsetårnet.
Lyngvild skal stå i spidsen for en spektakulær udstilling om magt, mord, intriger og alliancer, som sætter spot på datidens stærke, kvindelige regenter, der ofte står i skyggen af verdens konger. I hvert fald i historiebøgerne. Nu er det dronningernes tur til at stå i spotlyset.
'Magtens dronninger' fortæller historien om Margrete 1., Bengerd, Dagmar, Margrete Sprænghest og Sofia af Minsk, der alle havde deres gang på borgen i Vordingborg.
I 'Blod og diamanter' genskaber Jim Lyngvild de overdådige, russiske zarsmykker, som blev skilt, solgt og spredt for alle vinde efter Den Russiske Revolution. I udstillingen kan man høre historierne om den overvældende rigdom og ødselhed, der i sidste ende førte til revolution og henrettelse af zarfamilien.
’Magtens dronninger’ og ’Blod og diamanter’ kan opleves på Danmarks Borgcenter fra 15. juni–23. oktober 2022.